Herbata to napój, który przyrządzamy praktycznie każdego dnia. Popularność tego naparu wynika chociażby z jego różnorodności. Co warto więc wiedzieć o odmianach herbaty i jak powinno się ją zaparzać?
Herbata – ja długo jest znana ludzkości?
Chińczycy, według legend, znają herbatę od pięciu tysięcy lat. Po raz pierwszy zapiski na jej temat znalazły się w dokumentach pochodzących z X wieku p.n.e. Chińczycy długo nie dzielili się tym naparem ze światem. Po raz pierwszy uczyniono to dopiero w na początku IX wieku. Herbata trafiła wówczas do Japonii, gdzie szybko zyskała ogromną popularność. To właśnie z Kraju Kwitnącej Wiśni pochodzi chociażby ceremonia parzenia herbaty. Wynika ona z adoracji piękna, które jest obecne między przyziemnymi rzeczami. Na Stary Kontynent herbata trafiła dopiero w XVII wieku. Do Polski przywieziono ją z Francji w 1664 roku. Początkowo stosowano ja jak zioło lecznicze. Dopiero w kolejnym stuleciu rozpowszechnił się zwyczaj picia herbaty. Dotyczyło to jednak dworu królewskiego. Cena herbaty była bowiem bardzo wysoka. Dziś napar ten towarzyszy nam praktycznie każdego dnia.
Herbata – co warto wiedzieć o zaparzaniu?
Herbata posiada wiele odmian, z których chętnie korzystamy na co dzień. Każda z odmian wymaga odpowiedniego sposobu zaparzania. Najbardziej znana, czarna herbata, powinna być zalana wrzącą wodą i parzyć maksymalnie pięć minut. Herbata zielona natomiast jest przyrządzana w nieco inny sposób. Do jej zaparzanie potrzebujemy wody w temperaturze od 60 do 80 stopni, zależnie od jej rodzaju. Poza takimi odmianami, znajdziemy też liczne herbaty z owocami. Są one dostępne chociażby w tym miejscu http://ctdepot.pl/kategoria-herbaty. W ofercie specjalistycznych sklepów możemy znaleźć herbaty z dodatkiem owoców leśnych, tropikalnych, jaśminu, czy trawy cytrynowej. Każda z nich wyróżnia się niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Dlatego warto czasem zrezygnować z codziennej czarnej herbaty na rzecz bardziej wyjątkowej wersji naparu. Z takich wersji korzystają chętnie właściciele hoteli czy restauracji, którzy chcą raczyć swoich klientów ciekawymi naparami.