Whisky to trunek cieszący się uznaniem koneserów na całym świecie. Jej właściwości zależą od regionu, w którym jest produkowana. Dlatego warto wiedzieć, czy różnią się od siebie.
Whisky – kto rozpoczął produkcję?
Trunek ten po raz pierwszy powstał na terenie Europy. Ojczyzną whisky okazała się Irlandia. To tam, według legend, mnisi jako pierwsi zaczęli przygotowywać „wodę życia”. Z czasem trunek ten dostał się także do Szkocji. W obu tych krajach produkcja napoju kwitła przez lata. W jej rozwoju nie przeszkodziło też szkodzące jej brytyjskie prawo. Najstarsze zapiski o wodzie z jęczmienia pochodzą z XVI wieku. Dwa wieki później nazwa „whisky” stała się oficjalnie obowiązującą. Szkoci zadbali także o to, by ich wyrób nie był podrabiany i sprzedawany jako oryginał. The Scotch Whisky Act jasno bowiem określił, jakie warunki muszą być spełnione, by whisky mogła być sprzedawana jako szkocka. Wraz z rozwojem kolonializmu whisky dotarła także na inne terytoria. Szkoccy imigranci pomogli jej dotrzeć do Stanów Zjednoczonych. Tam narodziła się kolejna odmiana tego trunku. Dziś whisky wytwarza się także w Japonii, Kanadzie, czy Niemczech.
Whisky – jakie odmiany są produkowane?
Przegląd odmian whisky warto zacząć od Europy. Zarówno szkocka, jak i irlandzka jest produkowana w bardzo podobny sposób. Różnice, które decydują o ich końcowym smaku i aromacie, wynikają z procesów destylacji. Szkoci destylują trunek dwukrotnie, dodatkowo opalając słód w torfowym dymie. W Irlandii natomiast whisky jest destylowana trzykrotnie. Każda z opisywanych tu wersji leżakuje w używanych dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Znajdziesz je chociażby pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/49-whisky. Amerykańskie whisky znane są przede wszystkim dlatego, że powstają na bazie innego zboża. Do produkcji wykorzystuje się bowiem nie słód jęczmienny, a kukurydzę. Trunek leżakuje zaś w nowych dębowych beczkach, które są dodatkowo opalane od środka. Tak przygotowana amerykańska whisky to burbon. Produkuje się go w Kentucky, gdzie co roku odbywa się festiwal poświęcony whisky. Jak widać, alkohole te są niezwykle różnorodne, dzięki czemu każdy z nich zapewnia inne doznania smakowa. W ten sposób każdy może znaleźć produkt dostosowany do jego preferencji.