Wiadomości z Tych

Whisky - co warto wiedzieć różnych odmianach tego trunku?

  • Dodano: 2020-02-05 13:45

Whisky to trunek cieszący się uznaniem koneserów na całym świecie. Jej właściwości zależą od regionu, w którym jest produkowana. Dlatego warto wiedzieć, czy różnią się od siebie.

Whisky – kto rozpoczął produkcję?

Trunek ten po raz pierwszy powstał na terenie Europy. Ojczyzną whisky okazała się Irlandia. To tam, według legend, mnisi jako pierwsi zaczęli przygotowywać „wodę życia”. Z czasem trunek ten dostał się także do Szkocji. W obu tych krajach produkcja napoju kwitła przez lata. W jej rozwoju nie przeszkodziło też szkodzące jej brytyjskie prawo. Najstarsze zapiski o wodzie z jęczmienia pochodzą z XVI wieku. Dwa wieki później nazwa „whisky” stała się oficjalnie obowiązującą. Szkoci zadbali także o to, by ich wyrób nie był podrabiany i sprzedawany jako oryginał. The Scotch Whisky Act jasno bowiem określił, jakie warunki muszą być spełnione, by whisky mogła być sprzedawana jako szkocka. Wraz z rozwojem kolonializmu whisky dotarła także na inne terytoria. Szkoccy imigranci pomogli jej dotrzeć do Stanów Zjednoczonych. Tam narodziła się kolejna odmiana tego trunku. Dziś whisky wytwarza się także w Japonii, Kanadzie, czy Niemczech.

Whisky – jakie odmiany są produkowane?

Przegląd odmian whisky warto zacząć od Europy. Zarówno szkocka, jak i irlandzka jest produkowana w bardzo podobny sposób. Różnice, które decydują o ich końcowym smaku i aromacie, wynikają z procesów destylacji. Szkoci destylują trunek dwukrotnie, dodatkowo opalając słód w torfowym dymie. W Irlandii natomiast whisky jest destylowana trzykrotnie. Każda z opisywanych tu wersji leżakuje w używanych dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Znajdziesz je chociażby pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/49-whisky. Amerykańskie whisky znane są przede wszystkim dlatego, że powstają na bazie innego zboża. Do produkcji wykorzystuje się bowiem nie słód jęczmienny, a kukurydzę. Trunek leżakuje zaś w nowych dębowych beczkach, które są dodatkowo opalane od środka. Tak przygotowana amerykańska whisky to burbon. Produkuje się go w Kentucky, gdzie co roku odbywa się festiwal poświęcony whisky. Jak widać, alkohole te są niezwykle różnorodne, dzięki czemu każdy z nich zapewnia inne doznania smakowa. W ten sposób każdy może znaleźć produkt dostosowany do jego preferencji.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeTychy.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.