Wiadomości z Tych

Świeża żurawina - jak ją wykorzystać w kuchni

  • Dodano: 2023-11-07 13:15

Jesień to sezon na zbieranie żurawiny. Jej owoce cenione są nie tylko za niezwykłe walory smakowe, ale również za bogactwo witamin i wartości zdrowotne. Owoce żurawiny doskonale sprawdzają się w kuchni, jako dodatek do ciast, deserów oraz potraw. Popularne jest również przyrządzanie z niej przetworów. Jak wykorzystać świeże owoce żurawiny? Podpowiadamy w poniższym artykule. 

Dlaczego warto jeść owoce żurawiny? Poznaj właściwości żurawiny

Choć żurawina świeża nie nadaje się bezpośrednio do spożycia, to warto zaznaczyć, że jest niezwykle chętnie wykorzystywana. Duża w tym zasługa szerokiego wachlarza korzyści, jakie niesie jej spożywanie dla naszego zdrowia. Konfitura czy sok z jej owoców skutecznie radzi sobie z takimi problemami, jak infekcja układu moczowego. Co więcej, żurawina działa moczopędnie, a co za tym idzie, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. To również prawdziwa bomba witaminowa. Żurawina dostarcza wielu cennych witamin, w tym C, E, K, B1 i B oraz pierwiastków, takich jak magnez, fosfor i wielu innych. Oprócz tego korzystnie wpływa na: 

  • trawienie
  • zdrowie skóry
  • zdrowie serca 
  • kontrolę wagi

Stosowanie żurawiny jest więc bardzo pożyteczne dla zdrowia. Z tego względu jest ona tak częstym składnikiem kulinarnych specjałów w postaci przetworów, dodatków do deserów i potraw. 

Żurawina świeża - co z niej zrobić?

Żurawina świeża może być wykorzystana na wiele różnych sposobów. Doskonale komponuje się jako element deserów, ale również doskonale sprawdza się w postaci dodatku do serów i mięs. 

Tarta z żurawiny idealna na osłodę jesiennej szarugi 

Chcąc osłodzić sobie jesienne dni, warto postawić na wypieki z dodatkiem żurawiny. Do wyboru mamy wiele opcji. Jednym z nich jest żurawinowa tarta z kruszonką. Żurawiny mają wyjątkowo wspaniały smak, który sprawia, że jest to wyjątkowy deser. Ich charakterystyczna cierpkość doskonale kontrastuje z maślanym kruchym ciastem.  To prosty i pyszny deser, który z łatwością możesz przygotować w domu.

Sok z żurawiny

Przepyszny sok z żurawiny to kolejna propozycja, która z pewnością sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność często jest obniżona. Bogate wartości odżywcze zawarte w soku żurawinowym pomogą uchronić się przed chorobą i uniknąć infekcji wirusowych. 

Przetwory żurawinowe

Wytrawny czy słodki? Smak żurawiny ma wiele odsłon. Doskonałym tego przykładem mogą być przetwory wykonywane z tych czerwonych owoców. Dżem z owoców żurawiny świetnie nadaje się jako śniadaniowy dodatek do pieczywa oraz ciepłych napojów, takich jak herbata. Żurawina w kuchni polskiej ma również zastosowanie, jako dodatek do mięs. Tego rodzaju konfitura świetnie smakuje m.in z dziczyzną. 

Świeża żurawina - przeciery i mrożonki 

Chcąc zachować smak jesieni na dłużej, warto zdecydować się na przygotowanie przecierów ze świeżej żurawiny. To prosty sposób, aby zachować wszelkie cenne właściwości owoców i móc cieszyć się nimi na długo po zbiorach. Warto także podkreślić, że żurawina jest jednym z tych owoców, które świetnie nadają się do mrożenia. Może to być alternatywna metoda przechowywania dla przecierów.

Jak wykorzystać owoce żurawiny? Sprawdź najlepsze przepisy 

Żurawina to wyjątkowy owoc, który wyróżnia się bogactwem właściwości zdrowotnych. Świeża żurawina jest cennym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego, potasu, magnezu i żelaza. Oprócz tego jest ceniona za swoje walory smakowe. Nie powinien więc dziwić fakt, iż znalazła ona szerokie zastosowanie w kuchni. Chcąc poznać więcej niezwykłych metod przygotowania żurawiny, warto odwiedzić stronę https://poradnikogrodniczy.pl/co-mozna-zrobic-z-zurawiny-swiezej.php, gdzie zebrane zostały najlepsze przepisy. 

Justyna DudekJustyna Dudek
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeTychy.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.