Wiadomości z Tych

Spędź kulinarny dzień w ukraińskim wydaniu!

  • Dodano: 2022-07-18 14:00

Zastanawiasz się, co nasi wschodni sąsiedzi jedzą na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację? Oto propozycje jadłospisu na cały dzień w ukraińskim wydaniu. Sprawdź, co z tych dań przypada Ci do gustu, a co wręcz przeciwnie.

Zacznij dzień od syrników

Popularnym ukraińskim śniadaniem są syrniki. Niech nie zmyli Cię podobnie brzmiąca nazwa do polskiego sernika, bo „syrniki” mają tyle wspólnego z sernikiem, że obecny jest w nich ser. To smaczne placuszki wykonane z twarożku, mąki i przypraw. Z tych składników należy uformować placuszki i usmażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Tak przygotowane przysmaki można podawać ze śmietaną lub dżemem. Jeśli chcesz, możesz zastosować oba te dodatki do dania.

Czas na drugie śniadanie

Zwykle w Polsce na drugie śniadanie jemy owoce, kanapki czy słodycze. Ukraińcy również sięgają po taki przysmaki. Jeżeli jesteś poza domem i coś chcesz przekąsić, sprawdzi się tu doskonale krówka cukierek. Ukraińcy uwielbiają krówki nie mniej niż Polacy.

Jeżeli masz ochotę na inną, zdrowszą przekąskę, możesz sięgnąć po kiszone ogórki, pomidory marynowane, a nawet arbuza marynowanego. Pamiętaj, że na Ukrainie praktycznie wszystko da się przerobić na smaczne przetwory. Co więcej, takie przetwory to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Warto więc włączyć je do codziennej diety.

Co przygotować na ukraiński obiad i kolację?

Pora przyrządzić smakowity obiad. Na pierwsze danie – podobnie jak w Polsce – można zjeść zupę. Dowiedz się jak przygotować barszcz ukraiński przepis jest dostępny na blogu sklepu Best-Market.pl. Taka zupa to skarbnica antyoksydantów i wielu innych wartościowych składników odżywczych. Poza tym to bardzo sycące danie, które sprawdzi się zarówno w letnie dni, jak i w okresie jesienno-zimowym. Gdy za oknem prawdziwe skwary sprawdzi się natomiast chłodnik litewski. Z kolei, gdy temperatury spadną mocno poniżej zera warto sięgnąć po soliankę, tradycyjną ukraińską zupę na gęstym mięsnym wywarze.

Na drugie danie obowiązkowo polecamy przyrządzenie pierogów w stylu ukraińskim. Ukraina słynie z mnóstwa potraw tego rodzaju. Warto więc przyrządzić wareniki, pielmeni i inne. Kuchnia ukraińska znana jest nie tylko z dań mącznych, ale też jednogarnkowych. Jeżeli więc nie lubisz zmywać, propozycje ukraińskich dań z pewnością przypadną Ci do gustu. Miłośnikom mięsa polecamy tzw. czebureki, czyli pierożki zrobione z przaśnego ciasta nadzianego mięsem.

Co ciekawe, wszystkie te przysmaki można zaserwować również na kolację, która często także jest obfita. Jeżeli wolisz, to na ostatni posiłek dnia możesz zjeść ryby, np. śledzie albo ryby marynowane czy wędzone. Sprawdzą się one także idealnie jako przekąska.
 

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeTychy.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.