Wiadomości z Tych

Maszyny do mielenia mięsa w profesjonalnej gastronomii

  • Dodano: 2022-04-25 14:15

W profesjonalnej gastronomii, zakładowych, szpitalnych i szkolnych stołówkach oraz w zakładach masarskich i sklepach mięsnych bardzo ważną część wyposażenia stanowią maszyny do mielenia mięsa. Ich podstawową zaletą jest możliwość przerobienia dużej ilości składników (nie tylko mięsa, ale również ryb i różnego rodzaju orzechów) w krótkim czasie. Niemniej ważne, szczególnie w przypadku restauracji, hoteli, firm cateringowych i sklepów spożywczych są maszyny do krojenia wędlin, dzięki którym plastry pokrojonej wędliny mają określoną grubość i prezentują się estetyczniej niż plastry potraktowane zwykłym kuchennym nożem.  

Konstrukcja i działanie maszyn do mięsa

Profesjonalna maszyna do mielenia mięsa ma konstrukcję przypominającą maszynkę domową, składa się więc z metalowego korpusu, wałka obrotowego ze ślimakiem, sitka i noża tnącego. Najważniejszym elementem maszyny jest ślimacznica, czyli przenośnik śrubowy, który odpowiada za przemieszczanie kawałków mięsa w stronę noży tnących. Ślimacznica jest napędzana elektrycznie lub ręcznie – tak, jak w standardowych maszynkach do użytku domowego.

Najważniejsze zalety maszyn do mielenia mięsa 

Dlaczego warto zainwestować w profesjonalną maszynę do mielenia mięsa? Powodów jest wystarczająco dużo, a wydajność i oszczędność czasu to nie jedyne zalety tego typu urządzeń. Mimo że nie wszystkie modele są przystosowane do pracy ciągłej, w większości przypadków charakteryzują się bardzo dużą wydajnością chwilową i dobrze znoszą intensywną, codzienną eksploatację. Wyposażone są zazwyczaj w sitka o różnej średnicy otworów oraz w specjalne końcówki, które mogą służyć np. do produkcji wyrobów wędliniarskich. Niektóre modele posiadają wsteczny bieg, nowoczesne zabezpieczenia przed przegrzaniem oraz system samodzielnego ostrzenia. Maszyny ze wstecznym biegiem umożliwiają szybką reakcję w przypadku zatkania gardzieli, co zapobiega skutecznie dłuższej lub krótszej dysfunkcji urządzenia. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze maszyny do mielenia

Decydując się na inwestycję w maszynę do mielenia mięsa, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. Najważniejsze z nich to moc i wydajność. Należy pamiętać, że im większa moc silnika, tym szybciej maszynka do mięsa poradzi sobie ze zmieleniem dużych porcji. Wydajność oznacza ile kilogramów mięsa jest w stanie przerobić dany model w ciągu określonej jednostki czasu (zazwyczaj jest to godzina). Poza mocą i wydajnością należy zwrócić baczną uwagę na wyposażenie i system mielenia. W standardowej konfiguracji maszyna do mielenia wyposażona jest w ślimak, nożyk oraz sitko. W bardziej rozbudowanej wersji mamy również szarpak przydatny do rozdrabniania mięsa na małe kawałki. Najbardziej zaawansowane modele posiadają dodatkowy nożyk i sito. Ponadto warto sprawdzić, czy interesująca nas maszynka do mielenia mięsa wyposażona jest w system chłodzenia i czy posiada demontowany korpus mielący, który czyści się łatwiej. Część robocza powinna być wykonana ze stali nierdzewnej. Jeśli chcemy, aby maszynka do mięsa była nie tylko wydajna, ale również cicha, należy wybrać model z przekładnią zębatą pracującą w kąpieli olejowej.
 

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeTychy.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.