Wiadomości z Tych

Herbata - w jaki sposób można ją przyrządzać?

  • Dodano: 2020-01-23 12:30

Herbata to napój, który przyrządzamy praktycznie każdego dnia. Popularność tego naparu wynika chociażby z jego różnorodności. Co warto więc wiedzieć o odmianach herbaty i jak powinno się ją zaparzać?

Herbata – ja długo jest znana ludzkości?

Chińczycy, według legend, znają herbatę od pięciu tysięcy lat. Po raz pierwszy zapiski na jej temat znalazły się w dokumentach pochodzących z X wieku p.n.e. Chińczycy długo nie dzielili się tym naparem ze światem. Po raz pierwszy uczyniono to dopiero w na początku IX wieku. Herbata trafiła wówczas do Japonii, gdzie szybko zyskała ogromną popularność. To właśnie z Kraju Kwitnącej Wiśni pochodzi chociażby ceremonia parzenia herbaty. Wynika ona z adoracji piękna, które jest obecne między przyziemnymi rzeczami. Na Stary Kontynent herbata trafiła dopiero w XVII wieku. Do Polski przywieziono ją z Francji w 1664 roku. Początkowo stosowano ja jak zioło lecznicze. Dopiero w kolejnym stuleciu rozpowszechnił się zwyczaj picia herbaty. Dotyczyło to jednak dworu królewskiego. Cena herbaty była bowiem bardzo wysoka. Dziś napar ten towarzyszy nam praktycznie każdego dnia.

Herbata – co warto wiedzieć o zaparzaniu?

Herbata posiada wiele odmian, z których chętnie korzystamy na co dzień. Każda z odmian wymaga odpowiedniego sposobu zaparzania. Najbardziej znana, czarna herbata, powinna być zalana wrzącą wodą i parzyć maksymalnie pięć minut. Herbata zielona natomiast jest przyrządzana w nieco inny sposób. Do jej zaparzanie potrzebujemy wody w temperaturze od 60 do 80 stopni, zależnie od jej rodzaju. Poza takimi odmianami, znajdziemy też liczne herbaty z owocami. Są one dostępne chociażby w tym miejscu http://ctdepot.pl/kategoria-herbaty. W ofercie specjalistycznych sklepów możemy znaleźć herbaty z dodatkiem owoców leśnych, tropikalnych, jaśminu, czy trawy cytrynowej. Każda z nich wyróżnia się niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Dlatego warto czasem zrezygnować z codziennej czarnej herbaty na rzecz bardziej wyjątkowej wersji naparu. Z takich wersji korzystają chętnie właściciele hoteli czy restauracji, którzy chcą raczyć swoich klientów ciekawymi naparami.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeTychy.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.